24مهر، روز ملی آسانسور و پلهبرقی
- خبر
- 1403/07/25
- 26 مهر 1403
پلکان روایت میکند صبح امروز ۲۵ مهر ماه، همایش بزرگداشت روز ملی صنعت آسانسور و پلهبرقی به همت اتحادیه کشوری آسانسور و پلهبرقی در سالن همایشهای کتابخانه ملی، با حضور فعالین صنعت، سازمان مدیریت بحران، سازمان آتشنشانی و اتاق اصناف برگزار شد. در حاشیه این مراسم، تفاهمنامهای مشترک میان اتحادیه و ستاد مدیریت بحران به امضا رسید.
روز ملی صنعت آسانسور و پلهبرقی و استقبال شورای انقلاب فرهنگی
عباس ابریشمی- رئیس اتحادیه کشوری آسانسور و پلهبرقی و خدمات وابسته در این همایش گفت: از اصحاب صنعت آسانسور و پلهبرقی میخواهم که از اهمیت صنعت خود مطلع باشند.
او در ادامه تشریح کرد: تعریف نام صنعت در تقویم مناسبتهای ملی، کار راحتی نیست و خیلی از صنوف، دهها بار این درخواست را به متولیان امر ارائه دادهاند و هر بار درخواست آنها رد شده است. اما با توجه به حساس و مهم بودن صنعت آسانسور و پلهبرقی، به اولین درخواست ما توجه شد و در اردیبهشت ماه سال جاری، درخواست ثبت روز ملی صنعت آسانسور و پلهبرقی، به تأیید شورای انقلاب فرهنگی رسید و از سالهای آینده، ۲۴ مهر در تقویم ملی، روز صنعت آسانسور و پلهبرقی نام دارد.
حوادث آسانسور سلسلهای از خطا و خرابیهاست
علی نصیری- عضو حقیقی شورای عالی مدیریت بحران کشور، جانشین شهردار تهران در مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران هم در این همایش حضور داشت و در سخنرانی خود به نکاتی اشاره کرد.
نصیری در طول سخنرانی خود گفت: مقوله ایمنی و مدیریت بحران و ریسک، مقولههایی است که متأسفانه در کشور ما به طور تاریخی مورد بیتوجهی بوده است و همیشه برش باریکی از کیک بودجه و برنامهریزی و عاقبت اندیشی را به آن اختصاص دادهاند. و بخش زیادی از حوادث در کشور ما به دلیل قصورها، سهلانگاریها و عدم توجه به پیشگیری و ایمنسازی رخ میدهد.
جانشین شهردار تهران در مدیریت بحران ادامه داد: حوادث، علاوه بر بار معنوی، به لحاظ اقتصادی هم هزینه بسیار زیادی بر اقتصاد ملی میگذراد و توجه به مقوله مدیریت ریسک، به این دلیل هم باید در رأس توجهات کشور قرار بگیرد.
او با تأکید بر اینکه «ما در کشور بجای پیشگیری از بحران بیشتر به مدیریت بحران میاندیشیم و همچنان مقوله HSE یک مسئله مهم اما مغفول مانده است» افزود: HSE یا سلامت، ایمنی و محیط زیست یک سیستم مدیریتی اساساً در کشور «صاحب» ندارد و متولی آن را خود رئیس کارخانه انتخاب و استخدام کرده است و طبعاً نمیتواند با دید انتقادی بر عملکرد رئیس و پروژهها نظارت کند و همین هم باعث شده که این مقوله برای خود تولیدکننده هم هزینهزا و مغایر با اصول بیزینس تمام شود.
نصیری ادامه داد: ما توجه نمیکنیم که پایبندی به اصول استاندارد و ایمنی، یک سرمایهگذاری است و وقتی حادثهای رخ میدهد، هزینه پرداختی، اعتباری است که به خاطر عدم رعایت اصول و رخداد حادثه از دست میرود!
این عضو حقیقی شورای عالی مدیریت بحران کشور در ادامه اذعان کرد: به تازگی تعداد ۱۰۱۴ دستگاه آسانسور را در تهران شناسایی کردیم. این گردآوری اطلاعات بعد از این همه سال انجام شده است و هنوز لازم است اطلاعات بیشتری پایش شود تا بتوان به جرئت گفت که اصل پیشگیری را به انجام رساندهایم و در همین پایش به این نتیجه رسیدیم که اوضاع پیچیده است و بهعنوانمثال آسانسورهایی وجود دارد که اساساً امکان ایمنسازی آنها به دلیل عدم رعایت استانداردها ممکن نیست.
او در ادامه تشریح کرد: یا مثلاً در پایش پلههای برقی متوجه شدیم کارخانه تأمینکننده بعضی از دستگاههای پلهبرقی چینی در تهران، تعطیل شده و اساساً امکان تأمین قطعات آنها ممکن نیست!
نصیری ضمن یادآوری این نکته که «حوادث آسانسور حاصل سلسلهای از خطاها و خرابیهای است» ادامه داد: مردم قرار نیست متخصص ریسک باشند ولی باید استفادهکننده فعال و آگاه باشند، مردم ما بلد نیستند به صورت استاندارد سوار آسانسور بشوند، پیاده بشوند، بایستند. البته که حق هم دارند، اما ما باید تولید محتوا بکنیم و فرهنگسازی لازم را انجام دهیم. به همین منظور به دنبال آموزش مفاهیم به مردم در قالب محتواهای عمومی هستیم و برای تولید این محتوا به کمک هم احتیاج داریم.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در انتها از امضای توافقنامهای با اتحادیه کشوری آسانسور و پلهبرقی خبر داد که در ضمن آن کمیته مشترک نظارت تشکیل و بعضی از اقدامات ایمنسازی و استاندارد، تسهیل و الزامی شده است.
در ادامه این تفاهمنامه در حاشیه گردهمایی به امضای اتحادیه و ستاد مدیریت بحران رسید.
هر حادثه آسانسور حداقل 25میلیون هزینه آتشنشانی
کامران عبدولی- سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران و خدمات ایمنی شهرداری تهران در بخش دیگری از این مراسم گفت: به طور میانگین روزانه 17 حادثه در سطح تهران مربوط به حوادث آسانسور است و رسیدگی اورژانسی آتشنشانی با سه نیروی آتشنشان و تجهیزات لازم به هر مورد به طور متوسط نزدیک به ۲۵ میلیون تومان هزینه در بر دارد.
او در تشریح معضلات آسانسور افزود: بهعنوانمثال، در هنگام برق رفتگی، بیشتر حوادث ما حبس شدن در آسانسور است. شاید حبس در آسانسور مسئله بغرنجی به نظر نرسد ولی مردم احساس نگرانی میکنند و رسیدگی به این واهمه وظیفه سازمان آتشنشانی است، این در حالی است که در مقام پیشگیری میتوان با استفاده از امکاناتی که تکنولوژی در اختیار ما قرار میدهد، از همچین موردی با مجهز سازی آسانسور به سیستمهای نجات اضطراری، پیشگیری به عمل آورد.
عبدولی با اشاره به اینکه «۸۷۶۲ حادثه در سال ۱۴۰۲، نزدیک ۲۰۰ میلیارد هزینه برای کشور در بر داشته است» اضافه کرد: اگر همین هزینه، صرف استاندارد کردن آسانسورها میشد، از این جهت که منجر به حفظ جان شهروندان و متخصصان آتشنشان هم میشد، مقرون به صرفه تر بود.
سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران با گرامیداشت نام دو شهید آتشنشان «شهید امید عباسی» و فرمانده «قریبرضا دارابی» خاطرنشان کرد: رعایت اصول ایمنی و استاندارد، علاوه بر قطعات آسانسور و پله برقی در اجرا و ساخت هم باید در نظر گرفته شود. ساختمانساز، طراح آسانسور، شرکت نصب و همه مسئول هستند و لازم به ذکر است که مصرفکننده، هزینه تمام این ملاحظات را در خرید خود پرداخت کرده است.
اینترنت اشیا و ایمنی آسانسور
علی محمودیان- سرپرست معاونت کسبوکار اتاق اصناف ایران نیز در پایان بخش نخست این گردهمایی گفت: در حالی که دنیا رشد 4.5درصدی صنعت آسانسور و پلهبرقی را تجربه میکند، مشخص میشود که نیاز به افزایش و بهبود زیرساختهای عمودی با کمک توسعه و بهرهوری از تکنولوژی وجود دارد.
او ادامه داد: چالشهای این صنعت مشخص هستند و و در حالی که امروزه در مسیر بهره بردن از سیستمهای هوشمند، فناوریهای سبز و اینترنت اشیا هستیم، این تکنولوژیها و بستر آنها، محل بالقوهای برای رفع چالشها در موارد ایمنی و گام برداشتن به سمت حوادث صفر است.
محمودیان با تأکید بر اینکه «رفتن به سمت اینترنت اشیا یکی از ضرورتها برای آینده است» ادامه داد: نباید به این صنعت و تلاشها برای ایمنسازی آن به دید مالی و از منظر هزینه نگاه کرد، بلکه با افرایش ایمنی و رعایت استاندارد، میتوان به دید یک فرصت و کسب درآمد و رشد همزمان هم نگریست.
سیاستگذاری حاکمیتی و نیز عوامل درونی، منشأ مشکلات موجود
محمدرضا مظفرپور- دبیر و عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری با اشاره به مشکلات موجود، آنها را به دو قسمت با منشأ عوامل خارج صنعت مانند سیاستگذاری حاکمیتی و نیز عوامل درونی تفکیک کرد.
او بیان داشت: برای حل مشکلات با عوامل بیرونی، باید با دستگاههای دیگر تعامل کرد و ضمن اشاره به جلسه شورای شهر که در همین راستا محقق شده بود، ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک این تعاملات به نتیجه برسد. دبیر اتحادیه کشوری آسانسور و پلهبرقی افزود: برای حل معضلات داخلی به روش مسئلهمحور و با همکاری معاونت کسبوکار اتاق اصناف ایران، ریشهیابی شده و برنامهریزی لازم صورتگرفته است.
او با اشاره بهضرورت ساماندهی تکنیسینهای نصب تصریح کرد: صنعتی مترقی و بالغ خواهد شد که روابط میان ارکان آن تنظیم شده باشد و همه فعالان آن به نحو متناسب با نقش از آن بهرهمند شوند.
پیشینه خبر
امسال برای نخستین بار، روز صنعت آسانسور و پلهبرقی با هدف توجه ویژه به این صنعت و لزوم توجه به استاندارد و ایمنی آسانسور و پلهبرقی در تقویم رسمی ایران ثبت شد. گفتنی است، در حاشیه این گردهمایی، نمایشگاهی برقرار بود که حامیان اجرای این همایش، به معرفی خود و دستاوردهای یکساله خود پرداختند.